Jdi na obsah Jdi na menu

Pěstování žampionů a hlívy

Nejlepší způsob jak mít ve své kuchyni naprosto čerstvé žampiony a hlívu je vypěstovat si svoje vlastní a před vařením čerstvě sklidit.Pomoc je velmi snadná. V dnešní době jsou již na trhu substráty pro domácí pěstování - "Žampionová a Hlívová zahrádka ", z kterých je možno vypěstovat si svoji vlastní úrodu.

Nejdříve se pojďte podívat k nám na pěstírnu v reportáži české televize - Toulavá kamera ochutnává Česko z 26.8.2011, o tom jak se houby pěstují.

Zde se můžete ještě podívat na reportáž se mnou o pěstování žampionů a hlívy v pořadu Polopatě z 1.12.2013.

                                                                                        Vývoj plodnic na hlívové zahrádce.

cimg7607.jpg

 

Pokud stále ještě váháte se zakoupením takové zahrádky a nejste si jisti zda by jste pěstování zvládly právě Vy, tak pro Vás budou jistě užitečné následující řádky.

Zakoupené substráty jsou již naočkované podhoubím a obsahují vyvážené množství živin pro růst plodnic. Protože pěstování žampionů a hlívy se nepatrně liší, vysvětlíme si postup přípravy samostatně.

Hlívovou zahrádku - ponechte v originálním obalu a umístěte do místnosti s teplotou 20 - 25 °C. Ve chvíli, kdy se v otvorech, které jsou prořezány na bocích kostky začnou objevovat shluky mycelií, přeneste kostku do místa s teplotou 15 - 18 °C. Po celou dobu růstu plodnic udržujeme vysokou vzdušnou vlhkost, rostoucí houby 2x - 3x denně mlžíme vodou (POZOR - nestříkat do otvorů) nebo překryjeme folií (jak jste mohli vidět v našem videu), aby se vytořilo příznivé mikroklima. Hlívu sklízíme těsně před tím než začne vypouštět výtrusy (bílý prášek). To poznáme tak, že střední kloboučky v trsu plodnic začnou narovnávat podvinuté okraje. V tuto chvíli vykroutíme celý trs. Plodnice rostou ve 3 - 4 vlnách. Substrát plodí do doby než se obsah výrazně zmenší. vyplozený substrát vysypeme na kompost a obal dáme k recyklaci.

Žampionovou zahrádku - substrát (spodní část zahrádky) nařízneme nožem a ponecháme prorůst při teplotě cca 25 °C. Prorostlý substrát voní po houbách a je v něm viditelné bílošedé mycelium. Igelit na vrchní straně kostky ořízneme tak, aby po obvodu zůstal asi 3 cm široký (cca obvod sáčku s krycí zeminou), který bude použit jako mantinel pro krycí zeminu. Povrch nakypřete a urovnejte. Poté pokryjeme namočenou krycí zeminou a ponecháme ještě 7 -10 dní při teplotě 25 °C. Povrch zaléváme, aby neosychal, ale voda neprotekla až do substrátu. Velkému odparu zamezíme tak, že do substrátu zapíchneme 4 - 6 špejlí a na ně položíme igelitový sáček (prostor však musí mírně větrat). Po prorostení podhoubí krycí zeminou přeneseme substrát do chladnější místnosti s teplotou 14 - 18 °C. Po několika dnech se objeví první malé houbičky. Vyrostlé žampiony sbíráme vykroucením i s nožičkou, popř. odstraníme zbytek nožiček. Po sběru následuje v 7 - 10 denních cyklech dalších 4 - 5 vln. Krycí zeminu udržujeme dostatečně vlhkou (především po sběru). Nesmí příliš oschnout a teplota substrátu nesmí překročit 30 °C. Do vyplozeného substrátu lze zasadit přímo rajčata, okurky či papriky nebo použít jako výborné hnojivo s neutrálním pH.

Každé baléní substrátu obsahuje podrobný návod včetně obrázků.

To jak houby porostou právě u Vás zjistíte jen tak, že to vyzkoušíte.

Na případné dotazy Vám rád odpovím.

Přejeme mnoho pěstítelských úspěchů Jiří a Monika Pasekovi Žampionárna Doly

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Ilona - Zbarveni žampionu

21. 11. 2023 7:19

Dobry den, pestuji žampiony.
Prvni sklizen perfektni s krásne bilými hlavickami.Další uz maji hlavicky zbarvene do béžova a az i maličke, teprve vyrůstajici.
Kde je prosim problem?
Teplota 17 stupnu a jsou v pološeru.
Dekuji za odpoved.

Jiří Paseka Žampionárna Doly - Re: Zbarveni žampionu

11. 12. 2023 14:03

Dobrý den,
problém zabarvení žampionů je spíš v zalévání. Žampiony by se měly zalévat pokud možno mezi vlnama kdy zde nejsou žádné plodnice. Při první vlně to až tak nevadí, ale další vlny jsou na to náchylné.

Michal - Přerostlé houby

18. 5. 2022 21:02

Dobrý den chtěl jsem se jen zeptat zda byste mi poradili jak je to s přerostlými žampiony s žampionového substrátu. Nechal jsem je tam déle A teď jsou žampiony nahoře s povlakem hnědavým až černým povlakem jak kdyby okourene.
Děkuji Michal
micrychtar@seznam.cz

Jiří Paseka Žampionárna Doly - Re: Přerostlé houby

19. 5. 2022 0:03

Dobrý den,
zahnědlý povlak na žampionech je způsoben spóry, které otevřené a vyzrálé žampiony vypouští. Takové žampiony je možné stále použít pro kuchyňskou úpravu.
Přeji krásný a úspěšný den.

Jana Folprechtova - Dobrý den

6. 2. 2022 16:53

Za kolik Kč prodavate kilo zampionu...

Jiří Paseka Žampionárna Doly - Re: Dobrý den

6. 2. 2022 17:25

¨Čerstvé žampiony prodáváme kilo za 75 Kč.

Michaela - Hlíva

11. 9. 2021 10:45

Dobrý den,

koupila jsem si hlívovou zahrádku, hlívu jsem již dvakrát sklízela, nicméně už i při první sklizni na některých kloboučkách hlívy
byly rezavé skvrnky (nevím, jak lépe popsat). Nevíte prosím o co by se mohlo jednat, zda ji lze po vyříznutí těchto skvrnek konzumovat?

Děkuji Vám moc za odpověď.

Jana Folprechtova - Dobrý den

19. 4. 2021 8:30

Koupili jsme si minuly rok zahradkovou hlivu,jednou nám vyrostla pak jsme ji sklidili,tchyne koupila hlivu ustrickou v sáčku jako jsou seminka atd...tak to tam nastrakala do té hlivove zahrádky uz ji to nevyrostlo jak je to možný pritom to i zalila dala do pytle....

Jiří Paseka Žampionárna Doly - Re: Dobrý den

19. 4. 2021 14:55

Dobrý den,
celá manipulace s hlívovou zahrádkou od sběru hlívy je jeden veliký nesmysl. Houby nerostou ze semínek jako rostlinky. Houby rostou z podhoubí, které je prorostlé do slámy v hlívové zahrádce.
Důvodů proč zní nevyrostly další vlny může mnoho začít již špatným způsobem sklizně. Hlíva se neodřezává, ale vytrhává, aby zbytek nožiček v otvorech nezahníval.

Tomáš - Žampiony

12. 4. 2021 8:50

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda po nanesení krycí zeminy na substrát mám zakrýt fólií kvůli tmě, než vyrostou první houbičky, nebo je hned důležité světlo. Děkuji za odpověď.

Jiří Paseka Žampionárna Doly - Re: Žampiony

12. 4. 2021 10:25

Dobrý den,
krycí zeminu je především pokrývat řádně namočenou. Pokud máte problémy s vlhkostí vzduchu můžete ji lehce překrýt folií nebo nad substrátem vytvořit jakýsi fóliáček, aby krycí zemina příliš neosychala. Se světlem nebo tmou to nemá nic společného. Žampionům je to zcela jedno. Přejikrásný a úspěšný den a bohatou úrodu.

David - Hliva

1. 3. 2021 20:22

Dobrý večer, začali jsme pěstovat hlívu v 15 kilovem balení. První trs nádherný skoro 1kg.Jakmile jsme ho odřizli,tak zbytek začal schnout a zbarvení je do hnědá. Růst se spomalil, spíše schnou.Poraďte děkuji Vám,je to škoda Procházka.

Jiří Paseka Žampionárna Doly - Re: Hliva

6. 3. 2021 20:14

Dobrý den,
především chci upozornit, že hlíva se neodřezává, ale vytrhává, protože zbytek nožičky pak v otvoru zahnívá a může se šířit dál do substrátu. Hlíva se ze substrátu sklízí většinou najednou, protože roste v cyklech. Některé trsy narostou větší jiné menší.

David Procházka - Re: Re: Hliva

20. 3. 2021 19:49

Dobrý večer.
Děkuji za info, jen nevím proč když roste jeden trs hlívy,který je velký nádherný a zbytek se zastaví a uschne i když jsou rozjeté. Jestli to není náhodou nějakým nedostatkem vláhy.Děkují za odpověď a hezký večer Procházka.

Soňa - Re: Re: Re: Hliva

11. 4. 2021 18:34

Dobrý den, mohu konzumovat hlivu která již vypustila výtrusy? Děkuji za odpověď

Jiří Paseka Žampionárna Doly - Re: Re: Re: Re: Hliva

11. 4. 2021 23:23

Dobrý den,
Hlívu je možné konzumovat i když již vypustila výtrusy. Není to ničenu na škodu. Přeji krásný a úspěšný den.

Jan - Udělal jsem chybu

6. 3. 2021 19:51

Dobrý den, koupil jsem si žampionovou zahrádku, ale teď jsem zjistil že jsem ten návod na pytli nepochopil a tu zem jsem na to nasipal hned, vadí to moc?

Jiří Paseka Žampionárna Doly - Re: Udělal jsem chybu

6. 3. 2021 20:06

Dobrý den,
to by neměla být až taková tragedie. Důležitější je zda byla krycí zemina před pokrytím dostatečně namočená. Do prorostení nechte zatím v teple, ale chraňte před vysycháním.

Jaroslav Všetička - Žampiony

23. 10. 2020 12:38

Dobrý den,
mám ještě jeden dotaz, psal jsem vám včera. Když potřebuji dát substrát se zeminou do 23 stupňů prorůst musí být ve tmě? Děkuji

Alena - Dotaz

31. 7. 2020 0:27

Dobrý večer Pasekovi.
Chci se vás zeptat, zdali je možné u vás sehnat vyplozený substrát po žampionech.
Děkuji za odpověd.