Jdi na obsah Jdi na menu

Pěstování žampionů a hlívy

Nejlepší způsob jak mít ve své kuchyni naprosto čerstvé žampiony a hlívu je vypěstovat si svoje vlastní a před vařením čerstvě sklidit.Pomoc je velmi snadná. V dnešní době jsou již na trhu substráty pro domácí pěstování - "Žampionová a Hlívová zahrádka ", z kterých je možno vypěstovat si svoji vlastní úrodu.

Nejdříve se pojďte podívat k nám na pěstírnu v reportáži české televize - Toulavá kamera ochutnává Česko z 26.8.2011, o tom jak se houby pěstují.

Zde se můžete ještě podívat na reportáž se mnou o pěstování žampionů a hlívy v pořadu Polopatě z 1.12.2013.

                                                                                        Vývoj plodnic na hlívové zahrádce.

cimg7607.jpg

 

Pokud stále ještě váháte se zakoupením takové zahrádky a nejste si jisti zda by jste pěstování zvládly právě Vy, tak pro Vás budou jistě užitečné následující řádky.

Zakoupené substráty jsou již naočkované podhoubím a obsahují vyvážené množství živin pro růst plodnic. Protože pěstování žampionů a hlívy se nepatrně liší, vysvětlíme si postup přípravy samostatně.

Hlívovou zahrádku - ponechte v originálním obalu a umístěte do místnosti s teplotou 20 - 25 °C. Ve chvíli, kdy se v otvorech, které jsou prořezány na bocích kostky začnou objevovat shluky mycelií, přeneste kostku do místa s teplotou 15 - 18 °C. Po celou dobu růstu plodnic udržujeme vysokou vzdušnou vlhkost, rostoucí houby 2x - 3x denně mlžíme vodou (POZOR - nestříkat do otvorů) nebo překryjeme folií (jak jste mohli vidět v našem videu), aby se vytořilo příznivé mikroklima. Hlívu sklízíme těsně před tím než začne vypouštět výtrusy (bílý prášek). To poznáme tak, že střední kloboučky v trsu plodnic začnou narovnávat podvinuté okraje. V tuto chvíli vykroutíme celý trs. Plodnice rostou ve 3 - 4 vlnách. Substrát plodí do doby než se obsah výrazně zmenší. vyplozený substrát vysypeme na kompost a obal dáme k recyklaci.

Žampionovou zahrádku - substrát (spodní část zahrádky) nařízneme nožem a ponecháme prorůst při teplotě cca 25 °C. Prorostlý substrát voní po houbách a je v něm viditelné bílošedé mycelium. Igelit na vrchní straně kostky ořízneme tak, aby po obvodu zůstal asi 3 cm široký (cca obvod sáčku s krycí zeminou), který bude použit jako mantinel pro krycí zeminu. Povrch nakypřete a urovnejte. Poté pokryjeme namočenou krycí zeminou a ponecháme ještě 7 -10 dní při teplotě 25 °C. Povrch zaléváme, aby neosychal, ale voda neprotekla až do substrátu. Velkému odparu zamezíme tak, že do substrátu zapíchneme 4 - 6 špejlí a na ně položíme igelitový sáček (prostor však musí mírně větrat). Po prorostení podhoubí krycí zeminou přeneseme substrát do chladnější místnosti s teplotou 14 - 18 °C. Po několika dnech se objeví první malé houbičky. Vyrostlé žampiony sbíráme vykroucením i s nožičkou, popř. odstraníme zbytek nožiček. Po sběru následuje v 7 - 10 denních cyklech dalších 4 - 5 vln. Krycí zeminu udržujeme dostatečně vlhkou (především po sběru). Nesmí příliš oschnout a teplota substrátu nesmí překročit 30 °C. Do vyplozeného substrátu lze zasadit přímo rajčata, okurky či papriky nebo použít jako výborné hnojivo s neutrálním pH.

Každé baléní substrátu obsahuje podrobný návod včetně obrázků.

To jak houby porostou právě u Vás zjistíte jen tak, že to vyzkoušíte.

Na případné dotazy Vám rád odpovím.

Přejeme mnoho pěstítelských úspěchů Jiří a Monika Pasekovi Žampionárna Doly

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Miloslav - priprava hnoje

10. 6. 2015 21:11

kdaž je hnuj se sadrou a zraje je nutne jej sešlapavat.Děkuji

Krůtová Zdeňka - Dotaz

15. 5. 2015 15:23

Prodáváte hotový substrát na pěstování žampionů? Ráda bych to zkusila. E-mail: krutovazde@seznam.cz

Lucie - zampiony hnednou

2. 4. 2015 11:25

Dobrý den,žampióny začínají vyrůstat,byly krásné bílé a teď mi začínají hnednout,nevíte co je špatně?Děkuji Lucie

Jiří Paseka Žampionárna Doly - Re: zampiony hnednou

16. 4. 2015 14:59

Dobrý den,
problém většinou bývá v nevhodné zálivce (rosení) přes houby. Zálivku doporučuji pouze na substrát bez hub. Při Potížích s vlhkostí doporučuji překryv dle návodu.
přeji krásný a úspěšný den - Jiří Paseka Žampionárna Doly.

Nedor - Žampion

16. 3. 2015 16:12

Dobrý den
můžu žampionovou zahrádku, přesadit do větší plastové bedny, nenaruším tím nějak substrát, potom přikryji zeminou.
Děkuji

Maria Lasovska Praha - Pěstovani žampionu a hlivy ustřične

14. 3. 2015 13:59

lASOVSKA PRAHA DOBRY DEN SEM RADA ŽE VAS TADY MAM ZAČALA SEM TAKE PĚSTVAT ŽAMPIONY A HLIVU USTŘIČNOU JENOM PRO SVOJI POTŘEBU SEM UPLNY ZAČATEČNIK TAK ŽE VAM DEKUJU ZA RADU Z VAŠEHO VIDEA.pŘEJU VAM VŠCHNO JENOM NEJLEPŠI PEVNE ZDRAVI HODNĚ ŠTESTI A USPĚCHU.

Liliana Zajíčková - Žampiony

30. 9. 2014 13:53

Dobrý den, mám žampionovou zahrádku a teď začíná prorůstat substrát.. mám ho na suchém místě. Mám ho rosit nebo zalévat, aby než proroste nevysychal ? Co se stane, když bude "prorůstat" déle než má, nebo naopak ?

S přáním hezkého dne a bohaté úrody, Liliana.

Jiří Paseka Žampionárna Doly - Re: Žampiony

30. 9. 2014 14:21

Dobrý den,
k prorůstání substrátu postačí pouze pár řezů nožem do igelitu.
Po prorostení se vrchní strana substrátu ořízne dle návodu a pokryje řádně namočenou krycí zeminou, kterou je třeba udržovat neustále vlhkou. NESMÍ NIKDY VYSCHNOUT, protože pak se podhoubí oddělí a nemůže pak přijímat vodu pro růst plodnic tak důležitou. K zabezpečení vlhkosti využijte mini fóliovník dle obrázku na zadní straně sáčku s krycí zeminou.
S prodlužující se dobou klesá aktivita substrátu a tím také výnosnost.
Přeji bohatou úrodu.

Barbora Dvořáková - Žampiony

30. 9. 2014 13:38

Dobrý den, přítel mi koupil žampionovou zahrádku a já teď nevím co s ní :\ bohužel bydlím v panelovém době, kde není chladno natož vlhko, tak nevím jestli vůbec můžu začít nebo darovat někomu jinému. Substrát již začal prorůstat. Vlhko bych mohla navodit rosením, ale těch 14°- 18°C těžko zvládnu. Myslíte, že mi porostou v cca 23°C ? předem moc děkuji za odpověď :)

Jiří Paseka Žampionárna Doly - Re: Žampiony

30. 9. 2014 14:02

Dobrý den,
k vytvoření vlhkosti můžeme využít překryv folií jako je zobrazeno na zadní straně sáčku s krycí zeminou.
Teplotu 14 - 18°C můžete využít venkovní teplotu umístěním na stinné místo na balkonu. Při vyšší teplotě nad 20°C se nebudou tvořit plodnice.
Přeji bohatou úrodu.

Naděžda Vlasáková - Hlíva

4. 8. 2014 19:08

Před dvěma lety jsem objevila toto pěstování hlívy a žampionů.Byla jsem nadšená a doporučoval jsem to svým známým.Letos jsem zase balíky s hlívou znovu obejevila a zakoupila hned dva. Také známou jsem navnadila. Byla jsem velmi zklamaná,protože z obou jsem vytěžila asi 60dkg. Také celé balíky zůstaly v původním rozsahu,proto se domnívám,že jste je nacpali slámou a dali velmi málo násady.Balíky se nezmenšily /už je to tři měsíce/.
Píši vám,že jsem moc a moc zklamaná.
Vlasáková Naděžda

Jiří Paseka Žampionárna Doly - Re: Hlíva

4. 8. 2014 21:50

Dobrý den,
děkuji za tento komentář a rád bych tímto některé věci vysvětlil. Nejsem výrobcem žampionových ani hlívových zahrádek. Zahrádky pouze prodávám a substrát tohoto výrobce celých 14 let úspěšně používám na své pěstírně. Problém Vašich neúspěchů tkví spíše v tom, že výrobce dodává substráty do různých řetězců, kde nejsou zajištěny správné podmínky uskladnění a dostatečně rychlá obměna za nový substrát. Ten se pak většinou přehřívá nebo časem ztrácí na aktivitě. Vzhledem k těmto zkušenostem nákup v těchto obchodech nedoporučuji.
Přeji všem krásný den a bohatou úrodu.

Martin - breberky v rašelině

18. 6. 2014 14:57

Dobrý den
Koupil jsem u vás žampionovou zahrádku a přesně podle návodu jsem ji naříznul a nechal prorustat asi po týdnu byl substrát plný takových malých bílích broučků. Má to tak být ? zahrádka je v místnosti a na ni mam teploměr 23 stupňů stabilně.

mates - Žampiony hnědnou a nerostou

16. 6. 2014 9:36

Tento dotaz se tu opakuje a stále bez odpovědi. Takže znovu.
Několik prvních žampionů rostlo před očima. Další už jako malé hnědnou a nerostou. PROČ ??? Děkuji

Jiří Paseka Žampionárna Doly - Re: Žampiony hnědnou a nerostou

16. 6. 2014 11:50

Dobrý den,
někteří tazatelé svůj dotaz napsali ještě emailem a řešili jsme to přímo, protože na takou odpověď nemám dostatek informací. Příčin může být hned několik.
Nevhodné rosení, nízká vlhkost, teplota nebo je substrát starý a vyčerpaný atd. Pro posouzení je třeba vědět v jakých podmínkách substrát je. Můžete mi napsat podrobnosti přímo na můj email.
Přeji všem hezký den.

Rút Tůmová - Na zahrádce?

1. 6. 2014 23:00

Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat jestli je možné pěstovat žampiony přímo na zahrádce. Máme tu jeden stinný kout kde si myslím, že by se houbičkám mohlo dařit. Pokud ano tak jak na to? Koupit substrát podle a nechat ho podle vašeho návodu prorůst a pak "vysypat na zahradu"?? Moc děkuji za odpověď :-)

Bělík - Žampiony

16. 5. 2014 21:09

Zdravím, pro pěstování žampionů používáte vlastní substrát nebo si ho také kupujete? Začínám stejně jako před lety Vy, jenom prostory mám vlastní. Odbyt mám zajištěn....teď vlastně čekám na ...ať rostou....Bydlím u Prahy a určitě nejsem pro nikoho konkurence. Tak jestli odpovíte, budu moc rád a ať nám rostou nejen děti ale i houbičky...Bělík

Lada - zampiony

26. 4. 2014 16:35

Dobry den ctela bych vas poprosit o vysvetleni kde jsem udelala chybu zampiony byly super zacaly rust ale po nejakem dnu nahle zacaly hnednout a i bohuzel ty male kulicky vypada to ze uz neporostou dekuji za vasi odpoved Lada

Lída - hlíva

11. 4. 2014 19:17

Dobrý den ,koupila jsem si hlívu ,rozbalila jsem obal a roste pouze jeden trs ,jde hlívu zachránit pokud ji opět zabalím .Děkuji za radu

jan - Re: hlíva

17. 4. 2014 19:13

počkejte ,hlíva začne prorůrastat i z jiných míst ,taky nám to začlo jedním a po týdnu šlo ze tří míst