Jdi na obsah Jdi na menu
 


DISKUZE - Vaše zkušenosti s houbami o prospěšnosti na Vaše zdraví

 

Zde je pro Vás nově otevřena stránka kde můžete psát a diskutovat s ostatními na téma "Léčivé houby".

Podělte se s ostatními o své názory a zkušenosti. Pro mnohé budou velkým přínosem a můžete tak pomoci ostatním v nepříjemných životních situacích, povzbudit a dodat jim nový elán do života.

Upozornění: Veškeré nevhodné příspěvky  (vulgární vyrazy, zcela mimo téma atd.) mohou být smazány a pisatel může být dočasně nebo trvale zablokován.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Hlíva nebo žampiony

Jana,20. 9. 2014 20:07

Dobrý den, prosím o radu ohledně mého téměř 6-letého syna.
Trpí neustálými angínami, bolestí v krku, mandle, kašel, imunitně oslabený.
Já si u Vás brávám žampiony v prášku na gynekologické problémy a musím říct, že účinek je 100% a díky opravdu za ně, moc mi pomohly.
Pro syna jsem jednou u Vás brala hlívu s medem, ale sklenička je hned pryč.
Nevím, ale v rámci léčení pro něj, jestli jsou vhodnější žampiony nebo hlíva (např. zase v prášku). Nechám si od Vás ráda poradit, už jsme zkoušeli na imunitu kde co.
Předem děkuji za odpověď

Re: Hlíva nebo žampiony

Jiří Paseka Žampionárna Doly,30. 9. 2014 14:36

Dobrý den,
omlouvám se, že odpovídám o něco později.
Jsem rád, že Vám náš žampionový prášek pomáhá, ale pro Vašeho syna bych na imunitu doporučoval hlívový prášek, je na imunitu mnohem lepší. Hlíva s medem je dobrá především pro dětí, které neradi houby. Je možné si ji připravit vmícháním prášku do medu.
Přeji hodně zdravím s našimi produkty.

Kožní plíseň

Zdeňka,23. 8. 2014 14:54

Dobrý den, prosím o info, zda je prášek z hlívy ústřičné vhodný při onemocnění kožní plísní pytiriasis versicolor.Jde o onemocnění, které se rádo vrací a je tedy vhodné dbát i o prevenci.Může být hlíva nápomocná?Děkuji.

Re: Kožní plíseň

Jiří Paseka Žampionárna Doly,23. 8. 2014 22:42

Dobrý den,
hlívový prášek v tomto případě především posiluje imunitu což pomáhá tělu lépe reagovat na nepříznivé vlivy z vnějšího prostředí, ale i zevnitř (bakterie, viry, plísně, alergeny ale i různé chemické přísady v hojné míře používané při výrobě potravin).
Pro kožní problémy bych také doporučoval vyzkoušet mýdlo a krém s hlívou a konopným olejem. Toto spojení má jedinečné dezinfekční, zklidňující a hojivé účinky.
Pokud se jedná o plíseň na nohou doporučuji provést řádnou dezinfekci obuvi, aby se odtud nevracela zpět.
Přeji krásný a úspěšný den a mnoho úspěchů při léčbě - Jiří Paseka Žampionárna Doly.

Lze prášek ze sušených žampiónů podávat malému dítěti?

Martina Jurčová,8. 6. 2014 21:59

Dobrý den, mohu svému synovi podávat prášek ze sušených žampiónů proti alergii, když je mu teprve 11 měsíců?
Děkuji za odpověď,
Martina

Re: Lze prášek ze sušených žampiónů podávat malému dítěti?

Jiří Paseka - Žampionárna Doly,8. 6. 2014 22:52

Dobrý den,
podávání žampionového prášku je odzkoušeno a doporučeno od 1 roku a 11 měsíců už není takový rozdíl. Doporučuji začít pozvolna od menšího množství, z kvalitních a hlavně dobře usušených žampionů při nízké teplotě, aby si zachovali maximum účinných látek, který naleznete v našem eshopu.
Přeji krásný a úspěšný den a hodně zdraví - Jiří Paseka Žampionárna Doly.

Nedaří se

Mirek,14. 5. 2014 19:05

Nedaří se mi vypěstovat hlívu ústřičnou. Pět let po sobě kupuju pytel, kde postupuju podle návodu a vždycky mi vyrostou max. 4-5 hlív. Žádné druhé nebo někdo i třetí vlny sklizně. Přestávám tomuto věřit. Mám dojem že kupuju drahou přepařenou slámu.Takže na tyto pytle s "hlívou" nevěřím !! Letos mi došli naočkované kolíky, které po navrtání, zasunu do špalku. Jak ani toto nezabere, končím. Čímdál víc mě to přesvědčuje,že jsem naletěl podvodníkům.

Re: Nedaří se

Jiří Paseka - Žampionárna Doly,14. 5. 2014 20:36

Dobrý den,
nepsal bych hned o podvodnících jen proto, že se Vám pěstování nedaří. Za 14 let pěstování jsem už viděl mnoho takových, kteří si mysleli jaké mají úžasné podmínky pro pěstování a přitom jim ne a ne vyrůst. Substrát, který u mne reklamovali do týdne nasadil a plodil.
Nedoporučuji příliš kupovat substrát někde v supermarketu, protože nevíte v jak je starý a v jakých podmínkách byl uskladněn. Podobné zkušenosti platí i pro kolíčkovou sadbu. Musíte si také uvědomit, že pěstování na dřevě je trochu odlišné od pěstování na slámě. Prorůstání dřeva trvá půl roku až rok a protože se pěstuje většinou venku, plodí většinou na jaře a na podzim. Neočekávejte také, že Vám porostou kila hlívy jako někde na pěstírně.
Berte to tak, že máte zase jiné dovednosti, které jiní nemají a proto s klidným svědomím přenechte tu práci odborníkům. I já se mám po těch letech pořád co učit.
Přeji všem krásný a úspěšný den - Jiří Paseka Žampionárna Doly.

prosím tuto stránku přenechte spíše diskuzi o léčivých účincích.

Hliva Ustricna

Truhlar Tr.,4. 5. 2014 2:53

Vazeni, jelikoz mam srdecni potize, zacal jsem se zajimat o hlivu,
pridavam ji do jidla kde to jde, ale mam otazku, kdyz prinesu hlivu ze supermarket a vypada zrovna ce3rstve utrzena, mam chut ji jist syrovou,
mlade kloboucky se k tomu primo nabizeji. Myslite, ze me syrova muze nejak uskodit, musi byt urcite tepelne zpracovat?
Dekuji za odpoved.

Re: Hliva Ustricna

Jiří Paseka - Žampionárna Doly,4. 5. 2014 13:14

Dobrý den,
hlívu je možné jíst i za syrova a dokonce bych to všem i doporučoval, protože tepelnou úpravou se převážná část účinných látek zničí. Je k tomu však zapotřebí použít hlívu opravdu čerstvou o čemž bych v supermarketu velice pochyboval, protože se z 80-90 % jedná o polský dovoz a než k nám dorazi už zdaleka čerstvé nejsou.
Na začátku může u některých jedinců vzniknout detoxikační reakce (průjem).
Pokud chcete na maximum využít léčivé účinky hlívy doporučuji prášek z hlívy, který naleznete v našem eshopu v bezkonkurenční kvalitě a ceně.
Přeji všem krásný a úspěšný den a hodně zdraví s hlívou - Jiří Paseka

PS.: Kdyby lidé věděli jak je hlíva zdravá, přestali by chodit k lékařům a do lékáren a kupovali by hlívu nebo hlívový prášek.

čerstvá hlíva

Jaroslav,21. 4. 2014 21:56

Dobrý den,manželka začala připravovat hlívu každý den a někdy jí měla i dvakrát denně.Po pěti dnech dostala průjem a problémy se žalůdkem.Naštěstí se to po třech dnech upravilo.Je možné že hlíva obsahuje něco a působí na některé jedince tochu problematicky?Já ji jím taky a jsem v pořádku.Děkuji

Re: čerstvá hlíva

Jiří Paseka - Žampionárna Doly,22. 4. 2014 7:27

Dobrý den,
hlíva jako i ostatní houby na sebe váže toxické látky, ty se v trávicím traktu mohou zkoncentrovat natolik, že se je tělo snaží vypudit z těla ven a způsobí tak detoxikační reakci. Často se to stává především u lidí, kteří berou větší množství léků nebo ve své stravě přijímají velké množství potravin s přidatnými látkami (éčky). Po několika dnech tato reakce po několika dnech ustává. Přeji všem hodně zdraví.

susene zampiony a hliva

Alena ,15. 4. 2014 22:28

Hezky den Vam preji ,mam prosbu zda bych si mohla koupit susenou hlivu i zampiony na mou spotrebu u Vas jestli je to mozne poslu vam muj email a adresu dekuji za odpoved

Re: susene zampiony a hliva

Jiří Paseka - Žampionárna Doly,15. 4. 2014 23:45

Dobrý den,
zboží si můžete objednat v našem eshopu (2. řádek v menu vlevo.
www.pasekovi.estranky.cz/eshop .

Sušená hlíva

Jaroslava,20. 2. 2014 10:41

Dobrý den, z vašich stránek jsem se dočetla, že hlívu lze konzumovat i sušenou a to přidáváním do potravin. Vzhledem k tomu, že bohužel, nepatřím mezi ty, kteří si pochutnávají na různě upravených houbách, nezbývá mi než ji konzumovat v prášku. Hlívu jsem si usušila a rozdrtila na prášek sama. Užívám ji už 3. týden, a nyní poslední 4 dny mám zažívací problémy (bolesti břicha a úporné průjmy). Po jednodenním vysazení hlívového prášku se stav zmírnil. Opět jsem si vzala prášek a problémy se opakovaly. Navíc jsem nebrala množství, jaké doporučujete, zatím jen 1/2 čajové lžičky. Setkali jste se už někdy s tím, že by se u někoho také projevovaly tyto problémy? Manžel hlívu jí téměř denně tepelně upravenou na různé způsoby, problémy nemá. Tak kde je potom problém?
Děkuji za odpověď

Re: Sušená hlíva

Jiří Paseka - Žampionárna Doly,24. 2. 2014 18:23

Dobrý večer,
někdy se stává, že se při užívání hlívového prášku dostaví zažívací potíže, jako reakce na detoxikaci organizmu. K té ovšem dochází hned po prvních dnech užívání. Vzhledem k tomu, že k potížím došlo až v třetím týdnu, viděl bych to na znehodnocení Vašeho hlívového prášku vlhkem a plísní.
K výrobě hlívového prášku, který se využívá za syrova, je třeba použít plodnice opravdu kvalitní a čerstvé. Sehnat takovouto v obchodě není zase tak lehký úkol.
Sušičky běžně používané v domácnostech příliš nedoporučuji, hned z několika důvodů:
1) Termostaty (většinou analogové mají velkou nepřesnost v teplotě při které vypínají. Při přehřátí přes 40°C se až 80% účinných látek zničí.
2) Při snaze sušit při co nejnižší teplotě nikdy nedosáhnete kvalitního usušení z důvodu malého malého teplotního rozdílu mezi pokojovou a provozní teplotou, kdy relativní vlhkost neklesne na tolik, aby se houby dobře usušily.
3) Dalším problémem je otevřený cyklus sušení, kdy je vzduch nasáván z místnosti a je filtrován přes houby jako přes filtr. Vzduch okolo nás obsahuje mnoho částic včetně plísní, které ji mohou kontaminovat a při nedostatečném usušení zde mohou bujet.
Kvalitní usušení poznáte podle toho, že usušená houba v ruce praská (neohýbá se). Pokud je mixujete snadno a rychle se rozdrtí na jemný prášek polétavý prášek bez jakéhokoliv zahřátí. POZOR, houby snadno do sebe pohlcují vodu nazpět, pro je třeba je uchovávat v dobře uzavřeném obalu. Doporučuji rozdělit na více částí, aby nevlhnul častým otevíráním celý obsah.
Jak to děláme my?
Používáme houby čerstvé zbavené nečistot a zbytků slámy. Sušíme kondenzačním způsobem při teplotě do 35°C (řízeno digitálním termostatem), v uzavřeném cyklu (minimálním množství vzduchu) na vlhkost max. 20%. Prášek balíme po 50 gramech (dávka cca na 14 dní), do zavíravých sáčků, aby je bylo možno vždy dobře uzavřít. Takto usušený bez otvírání vydrží klidně celý rok, aniž by došlo k jeho znehodnocení.
Popřemýšlejte zda se zde někde nestala chyba a napište mi, bude to jistě dobrý poznatek pro ostatní.
Zatím Vám přeji hodně zdraví a krásný a úspěšný den – Jiří Paseka Žampionárna Doly.

Re: Re: Sušená hlíva

Jaroslava,24. 2. 2014 18:26

Dobrý den,
děkuji za Vaši odpověď a přesně na totéž o čem píšete v bodě 3 jsem myslela. Je pravda, že houby suším při pokojové teplotě v místnosti, kde je běžný pohyb, což je asi chyba. Neboť při běžném sušení ostatních hub to nebude na závadu, když houby se pak dále zpracovávají tepelně. V tomto případě asi zde bude ten problém, kdy dále nejde o tepelné zpracování, ale užívání přímo za syrova.
Hlívu jsem zakoupila čerstvou přímo v pěstírně, ale zřejmě proces sušení není odpovídající. I když vysušena byla tak jak má být, dokonce i prášek při drcení létal škvírami z uzavřeného drtiče kolem dokola. Dál jsem prášek uložila do vzduchotěsné láhve a je možné, jak uvádíte, že při opakovaném otevírání je zde přístup vzduchu.
Je pravdou, že jen já jsem používala houbu v syrovém stavu - prášku, kdežto zbytek rodiny tepelně upravovanou.
Ještě jednou děkuji za Váš zájem o vyřešení mého problému ohledně užívání hlívového prášku, přeji mnoho úspěchů a hlavně zdraví.

S pozdravem Jaroslava

výnosnost hlívy z jednoho pytle

emma,31. 1. 2014 14:11

Dobrý den,
měla bych na vás dotaz. Chtěla bych v malém množství pěstovat zhruba cca 2-3 pytle Hlívy Ústřičné. Chtěla bych se zeptat jaká je výnosnost odhad z jednoho pytle. A také jestli by jim vadila teplota do 20°C, protože se bojím, že větší teplotu nevyženu.
Děkuji a přeji hezký zbytek dne
Emma

Re: výnosnost hlívy z jednoho pytle

Jiří Paseka - Žampionárna Doly,24. 2. 2014 18:19

Dobrý den,
Výnosnost z jedné hlívové zahrádky je cca 1,5 - 2 kg. Teplota do 20°C je pro růst plodnic ideální. Úspěšnost při pěstování, ale také závisí na vlhkosti a světle.
Přeji krásný a úspěšný den - Jiří Paseka Žampionárna Doly.

Dotaz

Vlasta,2. 11. 2013 22:00

Mám již několik roků od října do jara kašel, ataky jsou různé, bylo mi zjištěno středně těžké astma. na kašel nic moc nepomáhá. Prosím, myslíte, že nějaká houbička by mohla pomoci?? Děkuji moc za odpověď.