Jdi na obsah Jdi na menu

Zapečené brambory s hlívou

Základní recept 300g brambor, 250g hlívy, větší cibuli, 50g másla, hrstka pažitky nebo petrželky, sůl, 200ml smetany.
Uvařené a rozkrájené brambory vložíme do pekáčku vymazaného máslem. Nakrájíme houby a cibulku a osmažíme na másle. Přisolíme a vložíme na brambory do pekáčku. Omáčku si připravíme tak, že mouku opražíme na teflonové pánvi a smícháme s máslem, vše osolíme, opepříme a umícháme s rozšlehanou smetanou. Vše dobře promícháme a vlijeme do pekáčku na směs brambor a hub a v troubě zapečeme. Ozdobíme pažitkou nebo petrželkou.

Toto je jeden z jednodušších receptů, ale chuť tohoto jídla nás mile překvapila. Výborně se hodí k večeři. Já jsem si brambory uvařila v parním hrnci, nám takto připravené více chutnají. K přípravě omáčky jsem použila asi 3 lžíce hladké mouky. Jen při přípravě omáčky si dejte pozor aby byla řidší a lépe zatekla do hub na povrchu. Já ji udělala poměrně hustou, takže zůstala moc nahoře. Příště ji ještě více doředím mlékem.

Pokud máte i Vy nějaký svůj vyzkoušený a oblíbený recept napište mi ho na pasekovi@tiscali.cz , ráda ho vyzkouším. Možná bychom mohli opět vyhlásit soutěž s houbovými recepty, o zajímavé ceny.
Přeji Vám krásný , úspěšný den a dobrou chuť. Paseková Monika : )

Zapečené brambory s hlívou

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

milada - zapečená hlíva

13. 1. 2017 16:32

Hlívu podusit na cibulce, sůl, pepř, vymastit pekáček, dát plátky vařených brambor, trochu posolit, posypat nakrájeným porkem, na něj houby, opět vrstvu brambor,osolit a zalít šlehačkou.

Miroslava Vítková - Recept od Vás na Zapečené Brambory s hlívou

30. 5. 2016 22:20

Ráda recept vyskouším, ale nedaří se mi hlívu doma pěstovat tak si jibudu muset zakoupit, skusim přidati karri koření. Děkuji a zdravím

Nováková - Zapečené brambory s hlívou

18. 4. 2016 20:33

Dobrý den, já už dělala brambory s hlívou, ale nastrouhala jsem syrové na plátky v krouhači, 2,4 mm, na ně navršila hlívu na malé nudličky, trochu osolila a zalila 12 % smetanou, na 1 kg brambor tak přes půl litru smetany, Pekáček jsem vymastila máslem.Peče se to delší dobu,ale je taky výborné. Až budu mít míň času a hlavně se mi podaří koupit pěknou čerstvou hlívu, změním recept. Pěkný večer Nováková

Jana Knapková - fazolový salát s hlívou

15. 3. 2016 21:01

Zdravím Vás,
posílám jednoduchý recept fazolového salátu:
- uvařím den předem namočené fazole ve vývaru z vepř. kostí včetně celé paličky česneku, jemně osolím a přidám majoránku, hlívu opláchnu a osuším dám restovat na předem osmaženou cibulku , hlívu nesolím urychlí se proces restování, orestuji do mírně křupava a pak teprve jemně osolím a opepřím, takto připravené suroviny smíchám dohromady a dokořením dle své chuti, satát je výborný jak zatepla tak i po studenu

Zdenka - poděkování

10. 5. 2015 15:02

Tento recept je dobrý.Již jsem ho dělala.
Děkuji za zaslání. Zdenka S.

ZDENKA KELLEROVA - ZAPEC. BRAMBORY S HLIVOU

25. 3. 2015 10:53

DOBRY DEN - MINULE JSEM VAM PSALA, ZE U NAS STOJI KILO HLIVY KC 99.-- NYNI UZ STOJI 13o.-- ZA 1 KG. ALE PRESTO ZKUSIM JI ZAPECI PODLE VASEHO RECEPTU - AT JSME ZDRAVI !! DIKY KELLEROVA

jara semecka - zapečené brambory s hlivou

22. 10. 2014 17:44

Diky za recept . Tenhle neznám. Zitra bude na jídelníčku :-). Možná , ze ke konci peceni posypu strouhaným sýrem. ?.. už se těším na další recep.. Zdravim Jsem

František - zapečené

14. 1. 2014 7:52

Dobrý den! Děkuji za recept, včera jsem vyzkoušel, vše ok, ale chuťově mi neseděla ta omáčka s opraženou moukou /ale nebylo to špatné/. Hlívu jsem ještě podusil se zlatavou cibulkou s přidáním drceného kmínu. Na tři lžíce mouky jsem ale použil dvě smetany /jinak bych to měl hustší/. Pěkně to proteklo. Brambory jsem vařil ve slupce a už jenom zamíchání s hlívou, před zapečením, bylo dobré. Příště vyzkouším zalít pouze šlehačkou. Sice o nějaké procento více, ale čas od času, proč ne. Tak dobrou chuť.

Vlada - bude hlíva měkká?

11. 10. 2013 18:08

Recept je jednoduchý, určitě ho vyzkouším. Jenom se mi zdá, jestli hlíva bude za tak krátkou dobu měkká a tudíž dobře stravitelná. Jestli by nebylo lepší ji předem aspoň trochu podusit, třeba na cibulce s trochou kmínu a pepře. A teprve podušenou ji dále doporučeným způsobem s bramborem a omáčkou zapéct.