Jdi na obsah Jdi na menu

Dobrý den,
již před několika týdny jsme se synem řešili, zda by šla uvařit dobrá svíčková omáčka, ale bez masa, slíbyla jsem mu, že se zeptám kamarádky, která je vegetariánka, než jsem to ale stačila udělat dostal se mi do rukou časopis houbových receptů a mezi jinými (hodně zajímavými) recepty byl i recept na svíčkovou omáčku s houbami. No a protože jsme na ní měli chuť, tak jsem se bez otálení pustila do vaření. Musím přiznat, že jsem byla hodně nervozní a nebyla jsem si jistá výsledkem, ale chuť omáčky mne mile překvapila. A navíc teď jsem si jistá, že se opravdu nechá svíčková omáčka uvařit i bez kousku masa.
Pojďte ji vyzkoušet s námi.
Co budete potřebovat: 1 cibule, 2 větší mrkve, 2 petržele, čtvrtka celeru, asi 3 lžíce oleje, 400ml vývaru, 5 kuliček černého pepře, 3 kuličky nového koření, špetka tymiánu, 1 až 2 bobkové listy, 200g hub naložených v soli, asi 2 lžíce hladké mouky, 250ml smetany, podle chuti ocet.
Základní recept: Na oleji osmahněte cibuli, přidejte kořenovou zeleninu pokrájenou na kostičky a orestujte ji. Vše zalejte vývarem, přidejte koření a vařte asi 15 minut doměkka. Směs rozmixujte, houby sceďte a přidejte do omáčky a povařte asi 5 minut, aby změkli a všechny chutě se pěkně prolnuly. Omáčku zahustěte moukou rozmíchanou ve smetaně a povařte ještě asi 5 minut. Podle chuti ji dokyselte octem a podávejte klasicky s houskovým knedlíkem.
Jak jsem to dělala já :
Místo vývaru jsem použila čistou vodu a místo hub naložených v soli jsem čerstvé houby orestovala na másle a opatrně jsem je osolila.Vzhledem k tomu, že už asi 14 dní máme málo čerstvé hlívy, použila jsem k přípravě tohoto receptu čerstvé žampiony, ale stejně tak se nechá použít i hlíva, původně byl tento pokrm připraven z hub lesních.

cimg1389.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Anežka - Jindřichovska

26. 3. 2016 21:32

Děkuji za dobré recepty,které zkouším a jsou moc dobré.
Mějte se moc hezky a pěkné svátky velikonoční.

Elise - dýně

6. 12. 2015 11:03

Taky dělám bez masa, jen ještě k zelenině přidám dýni a místo toho masa opeču hlívu na pánvičce (sůl, kmín... ) Je to dobrota.

KLEČKOVÁ DANA - RECEPTY

3. 9. 2015 20:53

DOBRÝ DEN,CHTĚLA BYCH VÁM PODĚKOVAT,ZA VAŠE RECEPTY,KTERÉ POSÍLÁTE A KTERÉ VŽDY VYZKOUŠÍM .JEŠTĚ JEDNOU DĚKUJI...KLEČKOVÁ

František - svíčková

25. 4. 2014 10:46

Dobrý den, určitě vyzkouším, děkuji za recept. Lidé si mají pomáhat: mj. slíbila se píše s "i". Mějte se krásně.

Ema - svíčková z hlívy

2. 3. 2014 8:38

Dobrý den,svíčkovou bez masa jsem dělala už několikrát-moc nám chutná.Je to stejný recept jak píšete,jen místo naložených hub jsem dala čerstvou hlívu.Je to lepší než z lesních hub.A místo vývaru jsem dala vodu+ masox nebo zeleninový bujon(kostka).Moc dobré s knedlíkem.