Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč právě naše žampiony a hlíva se značkou Regionální potravina (R.P.)?

cimg6285.jpg   Možná si někteří z Vás položili otázku: Čím jsou právě ty naše žampiony zvláštní, že získali značku Regionální potravina (R.P.) ?

Když jsme s manželkou na jaře 2011 dostali nabídku zúčastnit se soutěže o R.P., kde podmínky soutěže byly jakoby ušity přímo pro nás, rozhodnutí bylo jednoduché.
Na první pohled jsou to žampiony jako každé jiné, mnohdy k nerozeznání od ostatních. Na ten druhý pohled se však již podstatně liší.

Kvalita. Při pěstování nepoužíváme žádné chemické prostředky, které by nepříznivě ovlivňovaly kvalitu,chuť a složení hub.
Houby všeobecně mají tu vlastnost, že do sebe rády absorbují různé toxické látky. Je to jejich dobrá ale i špatná vlastnost zároveň. Pokud houba při svém růstu není toxickými látkami zatížena, působí v trávicím traktu jako kartáč. V opačném případě trávení spíše zatěžuje (především lesní houby). V polsku se používají postřiky, které jsou u nás již zakázány. Jsou také podstatně levnější, proto se mohou používat vhojné míře.
V poslední době se stále častěji setkávám  s názorem zákazníků, že houby od nás jsou nějaké lepší a chutnější, než ty, které jsou občas nuceni koupit někde jinde.

Původ. Žampiony pochází přímo z regionu Pardubického kraje, včetně surovin na výrobu substrátu. Nezatěžují českou republiku nadměrnými emisemi při přepravě. Dávají tak práci a peníze desítkám lidí z našeho kraje. Takových pěstíren je u nás dnes již opravdu málo. Náš výrobce substrátu jich dnes zásobuje méně než 12 z dřívějších 90 pěstíren. Mnozí překupníci s levnými, polskými žampiony dnes vystupují jako pěstitelé, aby přilákali své zákazníky k nákupu. V současnosti jsme jedinná celoročně fungující pěstírna v pardubickém kraji.
Peníze tak neplynou do zahraničí (např. Polska, dovozem levných žampionů, zahraničním majitelům supermarketů), ale dáváme si tak vzájemně práci u nás.

Lidi, kteří se stále větší oblibou nakupují levnější zboží ze zahraničí chci upozornit, že ve výsledku na tom nikdo z nás neušetří. Tento přístup povede pouze k zavírání firem, propuštění a ztrátě zaměstnání. Ve chvíli, kdy zahraniční výrobce u nás přijde o konkurenci, zvýší ceny mnohdy o více než byly ceny zdejších výrobců. Česká republika pak ztrácí soběstačnost, suverenitu a oslabí se tak vývoj ekonomiky a prosperity státu.

Jiří a Monika Pasekovi Žampionárna Doly
 

Náhledy fotografií ze složky Regionální potravina

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pěstírna žampiónů

Stanislav Švambera,15. 12. 2013 14:48

Dobrý den,
právě jsem si přečetl Vaše stránky a velmi se mi Váš nápad s podnikáním líbil. Přemýšlím, zda bych se také nevrhl tímto směrem. Pocházíme s partnerkou z Ústeckého kraje a je tu celá řada prázdných objektů, které přímo vybízejí k podobným účelům. Mám dotaz. Co je třeba na začátku vědět, kdybychom chtěli také zkusit pěstovat žampiony a hlívu ústřičnou. Neměli byste nějaké dobré rady? Zajímalo by mě také, zda by se dalo případně přes Vás nasmlouvat nějaký ten substrát od Vašich známých dodavatelů a pod.. Celkové podmínky pěstění.. Atd.. Děkuji. S pozdravem Švambera, svambera.oarbk@centrum.cz

:-)

janicka,18. 5. 2012 16:04

moc se mi líbí váš text :-)