Jdi na obsah Jdi na menu
 


Regionální potravina Pardubického kraje
 
Jako první a jediná pěstírna hub v České republice nepoužíváme k ošetřování houbových kultur agresivní chemii. Houby takto vypěstované dosahují úrovně kvality BIOpotravin.

Dne 11.5.2011 získali naše ČERSTVÉ ŽAMPIONY a

dne 6.6.2012 také ČERSTVÁ HLÍVA ÚSTŘIČNÁ ocenění

REGIONÁLNÍ POTRAVINA PARDUBICKÉHO KRAJE.

Regionální potravina Pardubického kraje

Tuto značku uděluje ministr zemědělství na základě doporučení hejtmana Pardubického kraje za vítězství v soutěži o značku Regionální potravina na 4 roky.

Každý den sbíráme čerstvé houby, které bez mezičlánků, zdlouhavé dopravy a skladování dodáváme přímo k Vám, volně nebo v papírových sáčcích a tím je chráníme před zapařením.

Dostáváte tak houby unikátní kvality za příznivé ceny.

Pro domácí pěstitele poskytujeme kompletní služby v oboru pěstovaných hub. 


Proč právě naše žampiony a hlíva se značkou Regionální potravina (R.P.)?

Sběr žampionů   Možná si někteří z Vás položili otázku: Čím jsou právě ty naše žampiony zvláštní, že získali značku Regionální potravina (R.P.) ?

Když jsme s manželkou na jaře 2011 dostali nabídku zúčastnit se soutěže o R.P., kde podmínky soutěže byly jakoby ušity přímo pro nás, rozhodnutí bylo jednoduché.

Na první pohled jsou to žampiony jako každé jiné, mnohdy k nerozeznání od ostatních. Na ten druhý pohled se však již podstatně liší.
Kvalita. Při pěstování nepoužíváme žádné chemické prostředky, které by nepříznivě ovlivňovaly kvalitu,chuť a složení hub.
Houby všeobecně mají tu vlastnost, že do sebe rády absorbují různé toxické látky. Je to jejich dobrá ale i špatná vlastnost zároveň. Pokud houba při svém růstu není toxickými látkami zatížena, působí v trávicím traktu jako kartáč. V opačném případě trávení spíše zatěžuje (především lesní houby). V polsku se používají postřiky, které jsou u nás již zakázány. Jsou také podstatně levnější, proto se mohou používat vhojné míře.

V poslední době se stále častěji setkávám  s názorem zákazníků, že houby od nás jsou nějaké lepší a chutnější, než ty, které jsou občas nuceni koupit někde jinde. 

Původ. Žampiony pochází přímo z regionu Pardubického kraje, včetně surovin na výrobu substrátu. Nezatěžují českou republiku nadměrnými emisemi při přepravě. Dávají tak práci a peníze desítkám lidí z našeho kraje. Takových pěstíren je u nás dnes již opravdu málo. Náš výrobce substrátu jich dnes zásobuje méně než 12 z dřívějších 90 pěstíren. Mnozí překupníci s levnými, polskými žampiony dnes vystupují jako pěstitelé, aby přilákali své zákazníky k nákupu. V současnosti jsme jedinná celoročně fungující pěstírna v pardubickém kraji.

Peníze tak neplynou do zahraničí (např. Polska, dovozem levných žampionů, zahraničním majitelům supermarketů), ale dáváme si tak vzájemně práci u nás.

Lidi, kteří se stále větší oblibou nakupují levnější zboží ze zahraničí chci upozornit, že ve výsledku na tom nikdo z nás neušetří. Tento přístup povede pouze k zavírání firem, propuštění a ztrátě zaměstnání. Ve chvíli, kdy zahraniční výrobce u nás přijde o konkurenci, zvýší ceny mnohdy o více než byly ceny zdejších výrobců. Česká republika pak ztrácí soběstačnost, suverenitu a oslabí se tak vývoj ekonomiky a prosperity státu.

Smajlíci

 

Přejeme dobrou chuť a srdečně Vás zveme na návštěvu pěstírny, kde můžete na vlastní oči vidět v jakém prostředí pro Vás houby pěstujeme.
   Krásný a úspěšný den přejí Jiří a Monika Pasekovi.
 

Náhledy fotografií ze složky Regionální potravina

 


Přihlášení


Google analytics



Mail list




Statistiky

Online: 7
Celkem: 1014048
Měsíc: 7139
Den: 322